Oranjedames verslaan Rusland om 3e plaats in World Grand Prix

De Oranjedames hebben een geweldige prestatie geleverd door weer een topland in volleybal te verslaan. Tegen de Russinnen werd het 3-2.
De setstanden waren 18-25, 23-25, 30-28, 25-21 en 15-9.

Wederom zonder de geblesseerde Maret Balkestein-Grothues speelden de oranjedames (WR14) om de 3e plaats tegen Rusland (WR4) in de finaleronde van de World Grand Prix in Bangkok. Na winst (3-2) op vicewereldkampioen China (WR2) werd gisteren van Brazilië (WR3) verloren (3-0). Rusland verloor met 3-0 van de VS (WR1).

In de eerste set ging het gelijk op maar na de eerste time out liepen de Russinnen snel uit naar 15-8. Oranje kwam niet echt dichterbij en op het tweede matchpoint haalde Rusland de eerste set binnen met 18-25.

Nederland begon sterk aan de tweede set maar Rusland maakte veelvuldig gebruik van de lengte (1.94m.) van Nataliya Goncharova en veel Nederlandse aanvallen werden daardoor geblokt. In het begin werd ook nog eens twee maal met succes een challenge aangevraagd. Na de tweede technische time out was er een kleine achterstand         (14-16). Ondanks het goede spel vergrootte Rusland de voorsprong naar 3 punten. Nederland kwam goed terug tot 1 punt, werkte 2 setpoints weg maar de Russinnen benutten wel het 3e setpoint en won daarmee de tweede set (23-25).

Met libero Kirsten Knip voor Celeste Plak liep Oranje in de derde set Oranje uit naar 7-3. Plak was dan ook minder nadrukkelijk aanwezig dan tegen China. Goncharova kwam mede door het goede Nederlandse blok niet meer tot scoren en werd zelfs gewisseld. Coach Marichev vluchtte in een time out en dat hielp. Rusland kwam terug tot 8-8 en zelfs op voorsprong 12-10.  Toch namen de oranjedames steeds weer 1 à 2 punten voorsprong. Maar de foute services door Nederland kwamen de Russinnen toch weer op 21-20. Op 24-23 kreeg Rusland hun eerste matchpoint maar die werd door Robin de Kruijff weggewerkt. Zo ook het tweede en het derde matchpoint en kwam Nederland zelfs op setpoint op 27 maar dat werd niet benut. Na een vierde matchpoint voor Rusland benutte Oranje wel haar vierde setpoint (30-28). Het einde van deze set was echt smullen voor de neutrale kijker.

De vierde set ging gelijk op maar door zowel aanvallend als verdedigend goed spel liep Nederland uit naar 20-15. Goede smashes en killing blocks brachten de volleydames op 24-16. Rusland kwam nog terug tot 24-21. Na de time out van coach Guidetti werd Celeste Plak weer ingebracht en benutte het vijfde setpoint en de winst met 25-21. De stand was weer in evenwicht met 2-2 in sets.

Op 5-2 voor Nederland had de Russische coach Marichev zijn 2 challenges al verbruikt. De oranjedames stonden geweldig te spelen en stonden bij de eerste technische time out op voorsprong met       8-4. Nederland overklastte de Russinnen en kwamen op matchpoint en het tweede werd benut: 15-9.

Een geweldige prestatie van coach Giovanni Guidetti en zijn dames.
Het is dan ook duidelijk dat er in Rio rekening met Nederland gehouden dient te worden.

Bekijk hier de wedstrijd

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.